lördag, februari 06, 2010

Maltas bästa vin nu avgjort


Minns du att jag köpte med mig tre olika personers förslag till vad som skulle vara Maltas bästa vin? Om inte, läs här.

Nåväl, utmanarna var (se bilden)

Cheval Franc 2008, en blandning av Cabernet Franc och Syrah av Marsovin.
Marnisi 2006, en ren Cabernet Sauvignon, också från Marsovin.
Nexus 2006, en Merlotbaserad historia från Meridiana.

Alla tre kostar någonstans mellan femton och tjugo euro. Och igår blindtestades de av mig och A.

1:an var till färgen lätt genomskinligt röd...ett syrahtecken? Doften var kraftfullt stallig med någon gräsighet. Smaken var spretig och utan några tydliga tanniner. Ett något disharmoniskt vin, långt ifrån elegant.

2:an var tyngre i färgen och hade en tydligt mer balanserad något plommonaktig doft. Smaken var fruktig och behaglig, stack inte ut särskilt mycket, men ett väldigt mycket bättre vin än 1:an.

3:an var ett vin med ungefär samma färg och utseende som 2:an. Men doften var mycket mer elegant, lite Bordeauxstuk. Här fanns också tanniner att hämta i den tilltalande smaken som bekräftade misstankarna, här borde det vara frågan om Cabernet Sauvignon.

Efter en stunds dividerande var vi helt överens. 1:an måste vara cabernet franc/syrahblandningen, med den märkliga färgen, doften och även smaken.
2: an måste vara merloten med sin fruktighet. Särskilt eftersom 3:an stack ut som en ganska tydlig cabbe.

Vi hämtade den gömda lappen med facit. Tre ganska enkla slutledningar tyckte vi....

Summa: 3 fel

1:an kvalificerade sig som den märkligaste Cabernet Sauvignon vi smakat. Färgen skvallrade inte alls. Stalligheten var FÖR överdriven, och tanninerna fanns inte. Lite grönt visst, men glest och spretigt och mycket fjärran från Bordeaux. Kvällens sämsta vin: Marnisi!!!!

2:an visade sig vara Cheval Franc. Fruktigheten var alltså cabbe franc kryddat med syrah, inte merlot. Kvällens näst bäst vin: Cheval Franc således!

3:an var merloten. Det tydliga bordeauxstuket hade inget med cabbe att göra alls. Men här var druvbehandlingen och råmaterialet mycket mer i klass med bättre fastlandsviner i Italien eller Frankrike. And the winner of the title Maltas bästa vin är: NEXUS!!!!! (fanfar)

Inga kommentarer: