måndag, januari 04, 2010

Vilosell nu provat. Passar världens dyraste nötter.


Om man någonsin skulle komma på tanken att kalla ett rött vin för ett bersåvin så är detta en god kandidat: Vilosell av spanska stjärnskottet Tomás Cusiné i Costers del Segre är lite av husvin på La Vinya del Señor, den fina vinbaren i Born i Barcelona. Det var där jag först såg den Paul Smithmönsterlika etiketten som ser så lockande ut med sina tvärränder.

Någon dag senare skyltades det med samma etikett i Vila Viniteca, min husvinaffär i Barcelona, så jag var tvungen att slå till. När vi sista dagen i Barca avlyssnade personalen där de stod och småkonspirerade bakom disken på La Vinya förstod vi att Vila Viniteca är en viktig leverantör till baren. Allt hänger ihop.

Hur smakar då Vilosell? Druvblandningen är tempranillo 62%, merlot 13%, cabernet sauvignon 14%, syrah 5%, garnacha 3%, cariñena 3%. En RIKTIGT elaborerad cuvée med andra ord, smeksam, charmig, fruktig, varm, vissa tanniner men inte så sträva. Som gjort för att sippas i en bar med några fina oliver, eller världens dyraste blandade nötter som vi fick på La Vinya: 7 Euro för en minimal brasiliansk burk macadamia, para, cashew mm. Men visst var de goda!

(Hr Cusiné gör även vinet Geol som lär finnas i ett par ex i Malmö...)

Inga kommentarer: