tisdag, december 06, 2005

Mallorkinska mat- och bartips


Posted by Picasa
Bilden visar Michele på Italian Wine & Shoes (läs får du veta mer om honom)

Mallorca under sensäsong erbjuder dig inte bara sol och värme utan också mat, mat, mat.

När du kommer till Mallorca får du naturligtvis inte missa fisk och skaldjur. En restaurang som utmärker sig ligger i Portitxol strax öster om Palma, ute på piren (vilket den som är slängd i katalanska redan förstår av namnet, Es Mollet, som betyder just det). Du kan frossa i förrätter som grovsaltbakade gröna Padrone-pepperoni med kraftfullt sting, små frasiga friterade bläckfiskar och givetvis gambas, fräsande i vitlök/olja i de obligatoriska keramikskålarna. Om du kommer vidare så långt som till huvudrätten så är S:t Petersfisken serverad på enklaste sätt, grillad, ett fint val.


Att styra upp till bergsbyn Fornalutx ger dig möjlighet till en lantligt idyllisk lunch på bykrogen Ca N’Antuna, strax ovanför bytorget längs huvudvägen. Sätt dig lämpligen på verandan och skåda ner i den gröna dalen eller upp längs de inramande bergstopparna. Till utsikten äter du lämpligen paella eller, om du är på det humöret, den traditionella spädgrisen och sköljer ner med vackert ljusröd rosado från Mallorca. Otroligt gott och fantastiskt prisvärt. Allt ifrån bybor till spanska kungligheter (som brukar titta in när de har vägarna förbi) kan bli dina måltidskompanjoner.

Vem har Palmas bästa tapas? Svårt att säga, det går tretton tapasställen på dussinet i denna stad. En genuin lunchupplevelse är det i alla fall att svänga in i gränden från Juan Carlos-torget mitt i stan, där den baskiska kedjan Lizarran serverar manschettarbetare från de omkringliggande kontoren varje dag. Ta ett glas öl, njut av den högröstade stämningen, plocka det som ser läckert ut på diskarna (nylagade smårätter på det obligatoriska vita brödet kommer hela tiden), spara tandpetarna som ligger till grund för notan och du kommer undan runt fem euro, mätt och upplivad.

En annan liten krydda i Palmas centrum är den högst originella kombinerade affären och baren Italian Wine and Shoes. ”The men drink the wine, the women buy the shoes”, säger innehavaren och spelevinken Michele. Övervåningen rymmer vinbaren, med ett täckande urval italienska viner från Chianti till Brunello till överkomliga priser per glas, undervåningen skorna, producerade av Micheles far i Milanotrakten.

Kärleken förde italienaren Michele till Mallorca. Den varade inte, men ett ytterst vinnande affärskoncept blev det roliga resultatet. Att ta ett glas här på eftermiddagen, med nyuppskuren parmesan och lokala charkuterier till, känns som en perfekt paus i Palmas givande shopping.

Ett coolt och trendigt middagstips är Living. Inredningen med rustika rotkompositioner och moderna marina prydnader längs väggarna ackompanjerar vackert upplagda rätter. Ankraviolin är en förrätt som har det mesta: doft, smak, textur. Vinlistan rymmer den suveräna albariñon Fillaboa och Mallorcas kanske största nya vingårdsnamn: Anima Negra. Deras andravin AN/2 är ett givet val för dig som väljer kött. Den ytterst uppmärksamma betjäningen är bara den värd besöket.

En avslutning på kvällen i samma stil är baren på hotell Puro, där ett intressant urval av Mallorcas vackra folk dricker drinkar och umgås. Fast är du allergisk mot Parishiltonkopior kanske du ska gå nån annanstans…


Es Mollet, Calle Sirena 1, Palma
Ca N’Antuna, Carrer Arbona Colom 8, Fornalutx
Lizarran, Can Bronco, Palma
Italian Wine and Shoes, Placa Mercat, Palma
Restaurang Living, Calle Cotoner 47, Palma
Puro, Can Montenegro, Palma

Inga kommentarer: