tisdag, december 06, 2005

Att äta på Bali


Bali som turistmål repar sig alltmer efter några års nedgång, inte minst på mat- och dryckfronten. Du som söker sådana upplevelser bör dock titta lite vid sidan av det överkommersialiserade Kuta, där australiska surfarhippies samsas med påträngande sarongförsäljare längs beachen, särskilt framemot den sägenomspunna solnedgången vid sextiden.

Det absolut rätta stället att uppleva skymningen på är istället den kombinerade baren/krogen Ku Dé Ta, belägen något längre norrut i Seminyak/Oberoi. Stället får dig att tappa andan med sitt vackra ljus, de diskret svartklädda servitörerna och den otroligt otvungna stämningen mitt i all trendigheten, liksom det sagolika läget vid beachen. I det hippt designade bygget, komplett med liten barnpool mitt på gården och beigemjuka futonger ner mot havet, liggande på vilka du lämpligen läppjar drinkar såsom Bohemian Breeze eller Ku Dé Ta Bellini, kan man också numera äta på hög internationell nivå.

Lite rustikare är det att inta skaldjur och fisk söder om Kuta på Jimbaran Beach. Mest inne just nu är Ubung Café, som även har gratis taxihämtservice från de stora hotellen. Välj själv i akvarierna bland sprattlande krabba, hummer, jätteräkorna udang besar eller någon av de förekommande fiskarna, exempelvis red snapper. Du betalar efter vikt, kan bli lurad påstås det men det är ändå billigt. Sätt dig vid borden på stranden och njut av vågorna medan grilldofterna sätter igång smaklökarna. Ris, potatis och grönsaker plus ackompanjerande såser ingår i konceptet.

Absolut bästa stället för äkta balinesisk mat är Heinz von Holzens krog Bumbu Bali, belägen i Tanjung Benoa. Österrikaren von Holzen bestämde sig för att lära sig Balis mat från grunden, flyttade in hos sin infödda frus mamma, lyssnade, lärde och blev med tiden en auktoritet.

På Bumbu Bali beställer du antingen den omfattande rijsttafeln och får en ca femtonrätters resumé över allt vad ön har att erbjuda för en högst rimlig penning (motsvarande 120 kr), eller babi guling, den grillade spädgris som är Balis mest omtalade specialitet. Till detta dricker man med fördel öns eget vin, gärna Hatten Rosé (undvik dock den röda varianten). Har du tur får du dessutom inne i restaurangen se en legong, den mjuka dansen med kvinnliga tolkare i Balis typiska guldprydda dansdräkter.

Inga kommentarer: