tisdag, januari 17, 2012

Rioja på allvar

Till paellan härom kvällen ville jag gärna ha en äkta rioja gjord på seriöst vis. Ingen fånig fruktbomb i modern stil, utan en gran reserva av någon som bevarar traditionerna. Eftersom jag nyligen läst Alice Feirings bok med undertiteln "How I saved the World from Parkerization" så visste jag bot: La Rioja Alta, Gran Reserva, Cosecha 1998, gjord av familjen Lopez de Heredia i spindelvävsfyllda källare. Och den var helt underbar. Ingen fruktbomb, men livlig ändå i frukten, inte alls eköverlupen, finstämd och bestämd samtidigt, dilltoner bara långt i bakgrunden, vackert rubinröd, kort sagt, exakt vad jag hade letat efter för att ackompanjera arborioriset som kokat i lök, saffran, vitlök och som ovanpå pryddes av bitar av stekt färsk kyckling, ekologiska tomater och paprikor, musslor och burfångade räkor.

2 kommentarer:

Tomas sa...

La Rioja Alta är ett kanonvin i den klassiska Riojaskolan. Men bara för sakens skull måste jag påpeka att det inte görs av familjen López de Heredia. De gör vinet Viña Tondonia som är om möjligt ännu mer klassiskt. Deras vita och rosé är väldigt speciella.
Hoppas vinet smakade!

Maharishi -- Yogi M. sa...

Så riktigt. Jag är ju helt förvirrad. Tondonia släpade jag ju hem från Barcelona senast. Hur som. Altan var helt perfekt, och jag har investerat i fler flaskor...