tisdag, februari 03, 2009

Vardagsviner från Gaja och andra


Lat 42 är en god, fruktig, tydligt fatad men samtidigt balanserad rioja. Och inte minst är den väldigt prisvärd med sina 79 spänn. Livet går ju ut på både och: dels njuta det bästa som vinkonsten kan prestera, även om det köster på, och att göra fynd, dvs. att till rimliga priser hitta viner som funkar vardagsvis och till enklare rätter. Finbordeaux till pizzan är ju bara patetiskt...Idag kom jag i alla fall iväg för att försöka hitta nåt bra i Systemets februarisläpp. I Trelleborg hade man tagit fan i båten och för en gångs skull beställt hem ett lite exklusivare vin: Sito Moresco, 2006, ett av Angelo Gajas vardagsviner. Det måste man ju kalla ett vin som trots producerat av denne mästare inte kostar mer än 295:- i stället för runt tusenlappen vilket är vanligt för denne mans Barbarescovarianter.

Angelo Gaja (på bilden ovan)kan bland annat skryta med att vara den allra mest belönade med Italiens mest prestigefyllda vinutmärkelse, Tre Bicchieri. Han övergav tidigt appellationsbestämmelserna eftersom han gärna fyller på med franska druvor för att skapa balans i sina Piemonteviner (han gör även viner i Toscana och annorstädes). Så istället för DOC eller DOCG blir i hans fall namnet GAJA kvalitetsgarantin. Dessa Sito Moresco, två vackra flaskor med fåglar på, ämnar jag korka upp med start 2012.

Fast jag tillstår att jag också gave efter för en härlig guilty pleasure, en riesling från Marlborough på Nya Zeeland. Den heter Hunter och har fått hyfsade recensioner. Skulle vi inte ha fisk till middag nån gång i veckan?

Inga kommentarer: