torsdag, januari 25, 2007

Across NYC in a jiffy

Snubblade över sammandrag av min blixtsnabba New York-visit i höstas, kan kanske vara av värde för någon:

Det var rätt snabba puckar känns det som, både fredagen och söndagen var bara korta "orienteringsstuder om staden", medan jag kunde utnyttja lördagen bättre. Det som slog mig mest var att jag hade en överdriven bild av att stan skulle kännas STOR, mest beroende på alla imponerande byggnader man sett på bild. Men i själva verket är det ju en mycket promenadvänlig stad, på många ställen påminnande om Stockholm med vattnet osv. Restauranger osv. finns det givetvis allt möjligt att välja på för flanören, från mindre, mysiga ställen som italienska Tina's Bar i SoHo där jag satt en stund till den mer busy restaurangen Bar Americain, stajlat och med klar cityfeeling.

På fredagen var det mest Broadway, Times Square och lite 5th Avenue, ett glas vin på baren Fives på hotellet Peninsula. Efter häftigt fatty omelettfrukost började lördagen på Ground Zero, där man den här dagen faktiskt började återuppbygga Freedom Tower, den stora byggnad som ska ersätta WTC-skraporna. Dit förresten via tunnelbana från Times Squareområdet. Tunnelbanan kändes lite skräpig och inte helkul.

Ground Zero hade en hel del säljare runt omkring och givetvis en minnesutställning med alla namn och en del bilder. Fortsatte ner till Battery Park för att se på Frihetsgudinnan på håll, och de långa köerna till båtarna. Vädret hyfsat, så det var skönt att gå efter vattnet till Southport vid Brooklyn Bridge. Vek av inåt mot Chinatown, kikade i några affärer på vägen, fortsatte mot Little Italy. Båda områdena verkligen influerade av sin befolkning/ursprung, kinesiska bokstäver och rödvitgröna brandposter/massa restauranger. I SoHo med boutiquer etc. var det dags för lite antipasti hos förutnämnda Tina. Hål i väggen men fräckt och med signerat Leo Di Caprioporträtt på väggen.

En liten bit av Greenwich Village till sist. Mest Christopher Street där det öppnat en skandinavisk designaffär som heter Hus. Förstår att det kan appellera till trendiga amerikaner.

Middag på fiskrestaurang, och bara Central Park och några små inköp på söndagen. Men parken är helt klart en av de bästa jag varit i. Klart mer skön stadsparkskänsla än Londons Hyde Park, som jag ändå gillar högt.

Inga kommentarer: