tisdag, januari 24, 2006

Köpenhamns mikrobryggerier på fyra timmarSmakprov från Apollo!


Är det möjligt att avverka centrala Köpenhamns fyra mikrobryggerier till fots på fyra timmar? Utan tvekan, svarar J. och Yogi M. Läs allt om det här:

Att som vi starta från Tivoli är ingen dum idé. Mikrobryggeriet på Tivoli ligger vid den lilla sjön, strax till vänster från huvudingången sett. En solig dag är den timrade verandan fullsmockad med slipsar som smitit från jobbet tidigt för att njuta av en Amber Ale, eller den mer traditionella danska guldfärgade lagertypen. En halvliter kostar 59 danska, och det smakar bra om än inte strålande. Ouppmärksam service just den här gången kan ha varit otur – eller brist på bryggerikultur.

Alldeles till vänster utanför huvudingången till Tivoli ligger Apollo, ett något mer sofistikerat ölplejs som enligt uppgift köpt sin bryggpanna i Östtyskland, och vars kvinnliga bryggmästare nått en slags lokal stjärnstatus. Denna månads specialöl är ”Malurt”, en ljusgul sötaktig brygd med intressant bitter eftersläng. Men 66 danska kronor? Det skulle behövts ett betydligt större leende från servitrisen Dorte för att få oss att bortse från detta.

Brewpub ligger inte alls långt därifrån, riktning Rådhuspladsen. Korsa den och gå 75 meter in på Vestergade till nr 29. Innergården verkar vara ett lysande val vid vackert väder, men vi slinker ner i den stylade källaren och beställer ”Cole Porter”-porter samt trendiga IPA, Indian Pale Ale. Det senare är en ofiltrerad historia som visuellt framkallar tankar på caffè latte gjord på sur mjölk, eller tillochmed ännu obehagligare saker. Men det påverkar inte smaken, som är mycket bra i båda fallen. Till detta adderar vi en stor tapastallrik med bl.a. parmaskinka, örtig cheddar, friterad fetaost och inlagda kronärtskockor. Alla priser är humana. Om inte vissa av kostymerna omkring oss hade sett för på tok för dyra ut skulle vi ha sagt att detta är ett studentställe. Ölprovning med därför särskilt avsedda glas förekommer. Sammantaget: ett ställe att återvända till

På Ryesgade (korsa bron på Sölvgade så gör du inte samma tidsmässigt kostsamma misstag som vi) ligger Nörreports Bryghus. Restaurangen på ovanvåningen måste vara väldigt bra av publiktillströmningen att döma. Vi tog plats på innergården. Ölen smakar utmärkt, och priserna är även här moderata. Vi avstår från detaljbedömningen eftersom våra smaklökar och möjligtvis även andra sinnen vid det här laget är något avtrubbade. Men, pastan är ytterst välsmakande, och, vilket väl är en av poängerna, klockan visar att avsmakningsturen till fots tagit netto ganska precis fyra timmar – vilket var vår ambition.

Inga kommentarer: