torsdag, juli 11, 2013
Tips i Dubrovnik, restauranger medmera
Courtesy till Lasse Grahm för flera av dessa tips, de kommer ursprungligen från honom! Det är rätt ont om stränder, så den bästa är trots allt Banje, och man hyr solsängar för 70 kuna styck. Restaurangen vid stranden är bra, så ingen anledning gå nån annanstans för lunch. Andra att rekommendera är Proto och Renaissance för fisk, Gil's för kött. D'vino vinbar för att testa kroatiskt vin. Luncher på italienska Segreto är bra. Äter ni på bosniska Taj Mahal, kanske ingen stor gastronomi men ändå, måste ni prova vinet Gracin gjort av babicdruvan, det allra bästa jag drack på hela resan. Finns bara där. Gå på stadsmuren är ett måste, men inte när det är som varmast. Sitta och fika i gamla stan givetvis...Man kan givetvis göra båtutflykter. Vi nöjde oss med Lokrum som ligger nära och är värt en halvdag, men det finns ju mer att utforska. Ett tips är f ö att köpa billiga badskor i nån shop för att lättare ta sig ner och upp ur vattnet.
fredag, juli 05, 2013
Vin i Kroatien
Det är härligt med vin i Kroatien, för det är obeträdd mark som öppnar sig även för den nördige. Är man i Dubrovnik som vi råkar vara, det vill säga allra längst söderut i Dalmatien, så är det naturligen de vita vinerna man utforskar först. I Dubrovnik finns vinbaren D'vino (väl synlig i en av gränderna i Gamla stan) som erbjuder färdiga flighter av kroatiskt vin. För vitt gäller malvazija, som är vad det låter som, trevligt, fruktigt ofta från Istrien, men kanske inget man skriver hem om, graševina, oftast från Slavonien, och den stora lokala attraktionen från ön Korcula, nämligen pošip. Det finns mycket annat vitt, men det är dessa vi hunnit med på en vecka. Mest har det blivit just pošip, som har en intressant fruktton, en persikoaktig parfym som går igen hos alla producenter. Minst uttalat kanske hos Matuško, men just därför kanske inte så spännande som samma vin från exempelvis Pošip Cara där den är mycket uttalad. Graševina lär vara samma druva i grunden som welchriesling, och den kan göras koncentrerad och rik på identitet som hos Krauthaker, för övrigt en riktigt bra producent med en fin chardonnay på repertoaren, eller mer fruktig och frisk som av Galic, kanske mer av ett självklart val till Dalmatiens lysande utbud av fisk och skaldjur.
När det gäller rött är det egentligen en sak som dominerar: plavac mali. Den kommer i regionala varianter med gott rykte som Dingac och Postup, eller mer generiskt under eget namn. Den görs i riservavarianter, som av Matuško, och den har trots värmen i denna del av världen en angenäm pinot noirliknande doft, men det intrycket försvinner i munnen där värme, kryddor och tanniner tar över. Alkoholhalterna kan springa iväg rejält, så här gäller det att matcha korrekt med maten. Men den stora röda vinupplevelsen såhär långt handlade inte om plavac mali. Det var den helt okända druvan babic, från Primošten, som stod för detta. Ett ytterst välbalanserat vin med varm karaktär, javisst, men med härlig identitet, frukt och avslutning som visar på mycket hög potential, även för lagring, producerat av familjen Gracin. Leta efter detta när ni är i Kroatien. Vi provade det själva på Taj Mahal, en bosnisk (!) restaurang i Dubrovnik.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)