lördag, november 01, 2008

Nya Zeelandfakta



Alla har väl druckit Sauvignon Blanc från Nya Zeeland, sannolikt från Marlborough, eftersom det såhär långt är den stora attraktionen vinmässigt från denna del av världen. Stoneleigh som stadigt finns på Systemet används regelmässigt vid utbildningar här i Sverige som en druvtypisk representant med tydliga friska krusbärstoner och fläder i doften, härlig syra osv. Men det pågår så oerhört mycket mer i NZ som är värt att uppmärksamma.

Själv har jag till exempel druckit en av mina bästa rieslingar någonsin från Stratford Wineries i Marlborough - frisk, petroleumfylld, allt man kan önska sig. Och på sistone har ju pinot noir från Central Otago börjat hävda sig på nästan allra högsta nivån (har provat Carrick Unraveled etc. och Felton Road är väl redan en klassiker). Nu har även ett Bordeauxliknande område på Nordön börjat hävda sig: Gimblett Gravels ligger i Hawke's Baytrakten, och jordmånen där är grusig som namnet antyder och därmed ganska Médoclik...

Craggy Range är en producent vi ser mer och mer av och som gör både bordeauxblandning och ren merlot i detta område. Till och med syrah ska vara riktigt bra...

För övrigt:
- Gårdagskvällens Finca Sandoval 2006 är ett mästerverk, kommer i novembersläppet på måndag. Victor de la Serna som utvecklat den är en parallell till Pet Shop Boys inom musiken, dvs. journalisten som byter sida och istället för att recensera ägnar sig åt att producera.
- Det ska bli kul att äta ett av 9000 tupplår som serveras vid torsdagens invigning av Malmö Arena.
- Franken är superunderskattat. Att Scheurebe kan göras som en nedtonad Gewürztraminer med aromer och syra på plats lärde jag mig i onsdags. Den fina producenten heter Wirsching i Iphofen (bilden ovan av Bocksbeutelflarran, finns på restaurang Årstiderna i Malmö). Givetvis testade vi även kanonfin Silvaner, Riesling osv., men Spätburgunder=pinot noir kändes det som det var för kallt att åstadkomma på dessa breddgrader.
- Mitt vita budgetcôtes-du-rhônefynd från Danmark (Côtes-du-Rhône Viognier Blanc 2007 från Domaine Sainte-Anne) som vi öppnade nyligen kändes allt eldigare allt eftersom temperaturen i glaset höjdes. Hmm, är detta en Viogniereffekt, funderade jag, och tittade sedan på alkoholhalten: 16 procent...

Inga kommentarer: