söndag, november 25, 2012

Äldre Bordeaux

Bordeaux är lite speciellt. Trots att jag sysslat mycket aktivt med vin i snart sju år kan jag inte påstå att jag riktigt nuddat vid bordeauxvinets själ, annat än vid väldigt få tillfällen. Det finns åtskilliga förklaringar. Den första: den bordeaux som säljs allmänt är för ung. Den andra: billig bordeaux är ofta trist och bara en skugga av the real thing. Den tredje: Systembolaget är ganska kasst på Bordeaux, vilket givetvis kan ha att göra med priser och den relativt snäva kundkretsen.

Men åter till åldersfenomenet. Åtta-nio år är erfarenhetsmässigt den tid som absolut behövs för att ett vin ska ha funnit sin rätta balans, åtminstone vad gäller "vanliga" årgångar. År som 2003 med sin exceptionella värme utgör undantag från denna regel. Jag började köpa på mig lite bättre flaskor med start från årgången 2004, och det är först nu dessa börjar bli drickfärdiga. Och då pratar vi om min speediga garderobslagring med klart högre genomsnittstemp än kylrum, källare eller vinlagringsskåp.

Vidare till priset: ska man fynda bordeaux, dvs. hitta kanonviner under 3-400 kronor måste man vara väl bevandrad och läsa på ordentligt. Det är ju ingen slump att priserna drar iväg för det som erfarenhetsmässigt och enligt klassificeringarna är de allra bästa lägena eller snarare slotten. Därmed inte sagt att de bästa skulle vara prisvärda. Det gäller att hitta producenter som av någon anledning inte tagit plats i prestigegruppen ännu. Eller som av fransk envishet av någon anledning inte vill att deras priser ska dra iväg.

Systembolaget drivs ju huvudsakligen sedan ett bra tag som vilket annat företag som helst vad gäller krav på lageromsättning. Och i det spelet passar inte bordeaux riktigt in. Viner som inte är bäst före utan bäst efter fem år passar ju inte genomsnittskunderna å ena sidan, och å andra sidan vill man inte ha in den lilla skaran av förståsigpåare med dyra reklamationer efter fem år som från systemets sida lika gärna kan bero på felaktig lagring hos kunden ifråga. Så jag har en viss förståelse för varför bättre bordeaux inte är det bolaget satsar hårdast på.

Återstår till exempel Danmark, eller väl valda tillfällen som idag, när Commanderie de Bordeaux i Malmö anordnar en specialprovning med anledning av att de fyller 25. Vinerna i detta fall är mellan 10 och 20 år gamla, och ska vara goda representanter för de olika distrikten. Vi får väl se vad som bjuds!