onsdag, april 27, 2011

Lysande återbesök hos Daniel Berlin i Skåne Tranås

Eftersom vi gärna ville att våra ättelägg skulle få tillfälle att prova på maten hos Daniel Berlin i Skåne Tranås hade vi bokat in ett återbesök (se tidigare inlägg här) på skärtorsdagen. Som förra gången inkvarterade vi oss på vandrarhemmet först, vilket verkligen kan rekommenderas, särskilt med tanke på gångavståndet. Vi började på verandan utanför våra rum i den sköna påsksolen, inmundigandes den extremt prisvärda Rueda från Marqués de Riscal (74 pistoler, rena kapet): Väl framme hos Daniel (fd Brummers krog för den som känner bygden) inledde vi med en fin champagne som jag glömt namnet på. Aptitretare allra först var lite konstfullt arrangerade svålar, en rillette på gris med marinad och egenodlad citronmeliss överst. Underbart...Till förrätt en perfekt tillagad torskbit med en sagogrynsblandning därtill, vilket liknade stora romkorn (något som nog var tanken) plus en ört jag tror kallas åkarv. Som dryck något så ovanligt som ett naturvin gjort på chenin blanc från Spanien, gjord på stockar från Loire. Oxiderat enligt normen för naturvin, och en i mitt tycke spännande och kul upplevelse.

Till varmrätt en bit grissida, även den helt sagolikt långstekt, både mjäll och krispig samtidigt. En magnifik potatispuré och syltade varianter av sandlök och ramslök plus en strimma purjolöksaska överst. Dryck: en ung och fruktig Cabernet Franc från Saumur. Vi stack emellan med ett par lokala ostar, båda rödkittsvariant men något olika i karaktären. Till detta ett mycket tilltalande bröd av pain épices-typ, lite pepparkakestuk, plus äppelkompott. Maconvin som ackompanjemang. Supergott. Minst imponerande, men ändå mycket bra, var efterrätten med sina variationer på havtorn och ett moscato d'asti till.

Vi kommer alldeles säkert tillbaka hit! Dessutom ett väldigt trevligt mottagande och service av värdparet (DBs föräldrar), våra servitörer och Daniel själv som kommer ut och pratar mellan varven.

Inga kommentarer: