torsdag, maj 13, 2010

Bloggutmaningen från NE antagen: Var finns det vinkunskap?


Min gamla arbetsplats NE (ne.se) vill att man ska lista kunskapsspridande böcker och tidskrifter, vilket är tämligen lätt på vinområdet:

1. Livets Goda. Trots att tidskriftens titel antyder epikureiska drömmar i skrift är detta inget annat än nördarnas högborg. Här är ingen kunskap på området för smal eller exklusiv, utan förutsätts intressant för läsekretsen. Vilket är sant. Det du inte visste om vin kan du lära dig här. En av motorerna i detta alster, Michel Jamais, hade jag nöjet att lyssna på i måndags vid Torresprovningen på Pontus by the Sea. Hans kunskap är inget annat än massiv och imponerande. En förebild.

2. The Oxford Companion to Wine. Jancis Robinson och kollegor har åstadkommit det definitiva vinuppslagsverket. Givetvis, precis som NE, är det alfabetiskt organiserat. Vad betyder "feinherb" på tyska vinflaskor? Bara att slå upp, javisstja, samma sak som halbtrocken...Men här är ju något intressant om druvan Fer, förresten, var det inte den jag drack i en Gaillac på Brogatan? jojomänsan, fast där i Gaillac kallas den ju Braucol...hmmmm.

3. Guía Peñin. "Den gröna bibeln" listar allt spanskt vin av intresse varje år. Även om jag egentligen aldrig har läst spanska är det givetvis oerhört tillfredsställande att tyda beskrivningarna. Exempel: Torres' Grans Muralles 2005: "94 points...Color cereza opaco, borde violáceo. Aroma ahumado, especias dulces, fruta al licor, mineral, hierbas de monte. Boca sabroso, espirituoso, estructurado, buena acidez." POESI.

(Och vill man träffa vinnördar ska man givetvis gå med i Munskänkarna...)

Inga kommentarer: