torsdag, mars 06, 2008

Fint i Flädie


Flädie Mat- och Vingård är en pålitlig firma som vi brukar använda för catering på jobbet. Men jag har inte varit där på besök. Förrän i går. Vi lagade mat tillsammans, vilket jag gjort på ett antal olika ställen, bland annat på Gastro i Helsingborg.

Men detta var ändå det bästa i den vägen jag varit med om. Vi började med aptitretare (som var färdiggjorda): hembakt knäcke med skagenröra, och dadlar med färskost och rökt sidfläsk. Vitt och rött. En intressant pinot noir från Nya Zeeland slank det ner en del av, har glömt namnet, fy.

Sen gjordes det hummer med kålrots- och rosmarinkompott, hummerbuljong och rostad brioche. Till detta en Grüner Veltliner av Kurt Angerer. Därefter halstrad marulk med fänkålsrisotto, dillsmörad fiskbuljong och inkokt kronärtskocka. Till detta en Chardonnay från Tyrrell i Australien. Så det jag själv var med och lagade: Bröst och lår av anka (låret först confiterat i ankfett och därefter strimlat till en rillette) med syltad endive och chokladsky. Chateau Mareil, en Medoc till. Och sist men inte minst Fattiga Riddare med stekt vit choklad, karamelliserat äpple och vaniljglass. Moscatel de Setubal...

Ujujuj va gött de va. Och trevligt. Dagen kändes lite lång i dag.

Intressant nog har de skapat en vingård på riktigt, med stockar som ska ge vin om ett par år. Nordliga druvor förstås, det enda namnkunniga är några stockar Riesling för sköjs skull.

Inga kommentarer: