Jag gissar att många skulle ha svårt att förknippa Mallorca med högklassigt vin. Men då har man väldigt fel. Ön som jag nyss besökt har ett flertal oerhört begåvade odlare som börjar nå status i allt vidare kretsar. Mitt eget intresse väcktes av att Jancis Robinson öste beröm över Anima Negra, en ambitiös vinmakare i området Pla i Llevant. Vingårdens förstavin, AN, hade enligt henne varit en fantastisk överraskning. Nu kostar AN ofta uppemot 600 spänn flarran vilket kan vara ett hinder, men då finns en glad nyhet för oss med mindre plånbok, nämligen andravinet AN/2.
Precis som storebror innehåller AN/2 den lokala Calletdruvan. Doften är suverän, färgen klart röd (till skillnad mot mer Riojaliknande grannar såsom Son Bordils, som även det är ett superbra vin), och med lite lagring tilltar doft och smak, även om 2004:n som vi avnjöt nu redan är fantastiskt drickbar.
Vid sidan av Anima Negra finns Miquel Oliver, Jaume Mesquida, Pere Seda och ett antal ytterligare odlare på Mallorca som bara de gör resan värd...
Och så har jag ju en fyndbillig pava AN liggande sedan senaste resan till Barcelona. Vad äter man till den månne? Winebow skriver om Anima Negra, för att reta er ytterligare:
"This is the kind of story that people in the wine business love to tell. Three bright, young men from Mallorca decide that the indigenous vines of their famed island are capable of producing far better wine that has been turned out in the past. One is a skilled enologist, one an eloquent salesman and one owns an ancient stone farmhouse. They contract with 135 tiny local vineyards to acquire rights to vines of native grapes that are 50 to 85 years old. These stressed vines are dry-farmed and are not fertilized. The old farmhouse was turned into a winery and they began to hand-produce a trickle of unique and elegant wine. Very soon, they are famous and have more eager customers than bottles of wine."
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar